1. Produkty mleczne: białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, mleko krowie
  2. Ryby i owoce morza: dorsz, krab, homar, krewetki*, łupacz, płastuga, omułek, tuńczyk, pstrąg, łosoś, przegrzebki, turbot.
  3. Drób i mięso: kurczak, wieprzowina, indyk, wołowina, jagnięcina, sarnina
  4. Orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzech brazylijski, orzech włoski, orzech nerkowca
  5. Owoce: jabłko, cytryna, pomarańcza, gruszka, truskawka, limonka, ananas, oliwki, brzoskwinia, grejpfrut, melon, jeżyny, kiwi, malina, morela
  6. Warzywa: fasola biała, fasola czerwona, brokuły, kapusta biała, kalafior, zielony groszek, soja, ziemniaki, marchew, bakłażan, ogórek, soczewica, papryka*, por, seler
  7. Produkty zbożowe: kukurydza, owies, ryż, żyto, pszenica, gliadyna/gluten, jęczmień, pszenica durum/twarda, otręby pszenne
  8. Zioła i przyprawy: czosnek, gorczyca, ziarna pieprzu*, kminek, koperek, chmiel, mięta, bazylia, imbir
  9. Pozostałe produkty: drożdże piekarskie, drożdże piwowarskie, grzyby, ziarno kakaowca, herbata czarna

* dotyczy grup produktów