wegetarinin-cukrzykiem

Cukrzyk – wegetarianinem

  Wegetarianizm to sposób odżywiania eliminujący całkowicie lub częściowo produkty pochodzenia zwierzęcego.

Ze względu na eliminację produktów możemy wyodrębnić kilka rodzajów wegetarianizmu:

  • Weganizm – brak w diecie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • Semiwegetarianizm – dopuszcza drób i ryby.
  • Laktowegetarianizm – zezwala na przetwory mleczne.
  • Laktoowowegetarianizm – dieta zawiera mleko i jaja.

Odmianą wegetarianizmu są także:

  • Frutarianizm – oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego eliminuje warzyw i owoce zerwane przez człowieka ( zniszczenie roślin).
  • Witarianizm – elimiunuje z diety wszystkie produkty przetworzone.

Nurt ten staje się coraz bardziej popularny wśród młodzieży, osób dorosłych a w rezultacie u dzieci.

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza diabetykowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i ma pozytywny wpływ na organizm.

Do jej korzyści możemy zaliczyć:

  • Niższą wartość energetyczną posiłków w porównaniu do diet tradycyjnych – łatwiej zachować prawidłowa wagę ciała.
  • Większą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika – spożywanie większej ilości warzyw, gruboziarnistych produktów zbożowych i nieprzejrzałych owoców.
  • Zwiększony udział nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w posiłkach – poprzez spożywanie nasion, orzechów, tłuszczy roślinnych lub rybich.
  • Większą podaż antyoksydantów – działają przeciwzapalnie.
  • Brak lub niewielką ilość cholesterolu w diecie.
  • Odpowiednią podaż potasy i sodu.
  • Łatwiejszą kontrolę glikemii.
  • Zmniejszenie ryzyka insulinooporności – co wynika ze zwiększonego spożycia błonnika w diecie z ograniczeniem cukrów prostych.
Nieprawidłowo stosowana dieta wegetariańska niesie ze sobą ryzyko niedoborów niektórych składników odżywczych u cukrzyka.

Zaobserwowano niedobór:

  • Witaminy B12 – występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
  • Niewystarczające spożycie białka.
  • Zbyt mała kaloryczność diety.
  • Zwiększone spożycie substancji antyodżywczych – należą do nich goitryna ( ważywa krzyżowe jak kalafior, brokuł, kalarepka i inne), kwas fitynowy (np.: mąki razowe), kwas szczawiowy (np.szpinak, szczaw, rabarbar), amigdalina (migdały, owoce pestkowe), taniny (np.: skórka winogron, herbata, kakao) oraz inne.

Stosując dietę wegeteriańską, należy stosować się do ogólnych zasad diety cukrzycowej.

Zwracając uwagę na:

  • Zróżnicowanie diety – produkty zbożowe pełnoziarniste, owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe.
  • Owoce nie mogą być przejrzałe.
  • Posiłki powinny być komponowane z wielu produktów.
  • Pamiętać o sezonowości produktów – zimą i wczesną wiosną korzystać z mrożonek.
  • Zrezygnować lub ogranicz produkty przetworzone.
  • Przygotowując posiłki wybierać gotowanie, duszenie, pieczenie lub smażenie w minimalnej ilości tłuszczu.
  • Aby posiłki nie były rozgotowane.
  • Unikać cukru, słodyczy, ciasteczek i ciast ( szczególnie kremowych), słodzonych napoi, białego pieczywa i produktów z białej mąki.
Dieta wegetariańska oprócz pozytywnego wpływu na cukrzyce typu 2, zmniejsza ryzyko zachorowania na inne choroby współczesnej cywilizacji.

Należą do nich:

  • Otyłość.
  • Choroba niedokrwienna serca.
  • Nadciśnienie tętnicze.
  • Nowotwory.
  • Kamica żółciowa.
  • Hemoroidy.
  • I wiele innych…
Bez względu na nasze preferencje żywieniowe należy uważać na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Frytki, czy wegetariańskie hamburgery z białą bułką okażą się szkodliwe, gdyż podwyższą poziom cukru we krwi. Ważne jest więc stosowanie się do zasad, które obowiązują każdego cukrzyka.

 

Podziel się:
  • 4
  •