bakalie

Orzechy, suszone owoce, pestki to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Urozmaicają smak wielu dań, dzięki nim możesz w mądry sposób zaspokoić zachcianki na „coś słodkiego”. Ale nie ma róży bez kolców, nadmiar po prostu tuczy. Dlatego jedynym rozsądnym sposobem ich spożywania jest umiar. Należy pamiętać, że w trosce o własną figurę zjadamy sztuki, a nie garście czy opakowania. Zarówno bakalie jak i pestki możemy dodawać do potraw, oraz spożywać między posiłkami jako przekąski. Są  dobrym sposobem zapobiegania wygłodzeniu i w konsekwencji, zjadaniu byle czego byle gdzie. Zanim sięgniesz po garść cukierków, czy paczkę ciastek, które oprócz pustych kalorii zawierają utwardzony tłuszcz, syrop kukurydziany oraz wiele innych składników niekorzystnych dla zdrowia, bez wyrzutów sumienia sięgnij po bakalie.

Suszone owoce dzięki zawartości błonnika przeciwdziałają zaparciom. Dzięki witaminom i minerałom poprawiają stan skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, zapewniają dużo energii i dobry stan całego organizmu.

Natomiast orzechy obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu i zapobiegają atakowi serca. Według najnowszych badań orzechy mają właściwości przeciwzapalne. Ich regularne spożywanie obniża wskaźniki stanu zapalnego tętnic i w znaczny stopniu zmniejsza negatywne efekty spożywania tłustych potraw.

Oto przykładowe wartości odżywcze wybranych bakalii :

  • Orzechy laskowe – bogate w kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży). Wzmacniają organizm. Są doskonałe dla osób pracujących umysłowo i przemęczonych. Porcja 10 g.(ok.10 szt)- 64 kcal
  • Orzechy nerkowca – źródło żelaza i cynku. Porcja 10 g.(ok.10 szt)- 58 kcal
  • Orzechy włoskie – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wit. E, magnez. Poprawiają zdolność koncentracji i wydolność neuronów. Porcja 20 g.(6 połówek) – 130 kcal
  • Migdały – to źródło białka(ok. 20 g./100 g.) Bardzo polecane dla osób na diecie wegetariańskiej. Porcja 10 g.(6 szt.) – 57 kcal
  • Pistacje – bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor. Wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają cerę. Porcja 8  g.(10 szt.)- 47 kcal
  • Orzechy brazylijskie – najlepsze źródło selenu, najsilniejszego przeciwutleniacza. Porcja 5 g.(1 szt.)- 33 kcal
  • Pestki dyni – zalecane mężczyznom ze względy na cynk(ważny dla prostaty), osobom z trądzikiem i słabymi włosami. Dzięki luteinie wpływają dobrze na mózg i układ nerwowy. Porcja 14 g.(łyżka) – 78 kcal
  • Pestki słonecznika – źródło wit. E, magnezu, miedzi (ważnej w tworzeniu krwi). Zawierają dużo wit. B1. Porcja 14 g. (łyżka) – 79 kcal
  • Suszone morele – zawierają prowitaminę A, potas, żelazo, wapń, bor. Zalecane przy nadkwaśności żołądka. Porcja 30 g.(3 szt.) – 84 kcal
  • Suszone  śliwki – zawierają pektyny, które spowalniają proces wchłaniania węglowodanów. Porcja 45 g. (3 szt.)- 120 kcal
  • Figi – najlepsze źródło wapnia ze wszystkich produktów roślinnych(3 szt.=szk.mleka). Ze wszystkich owoców suszonych zawierają najwięcej błonnika. Porcja 35 g.(sztuka) – 100 kcal
  • Rodzynki – zawierają kwasy organiczne i błonnik. Przyczyniają się do powstawania korzystnej flory bakteryjnej. Porcja 28 g.(2 łyżki) – 83 kcal

 

Podziel się:
  •  
  •  

2 thoughts on “Bakalie – kalorycznie, ale zdrowo

Comments are closed.