Ptysie z owocowym kremem dla diabetyków

wartość energetyczna 1 sztuki ok. 190kcal.

składniki na 10 szt.     czas przygotowania ok. 60 min.

  • CIASTO
  1. woda 220 ml
  2. masło 80 g.
  3. mąka 140 g.
  4. jajka 3 szt
  5. szczypta soli
  • KREM
  1. owoce jagodowe – garść
  2. słodzik w płynie 1/2 łyżeczki
  3. twaróg 100 g.
  4. śmietana kremówka  150 ml.
  5. czekolada dla diabetyków 2 łyżki
  • Zagotować masło z wodą i szczyptą soli. Zdjąć z ognia i dodać mąkę stale mieszając. Ponownie ustawić na małym ogniu i gotować, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek (mieszać). Ostudzić
  • Do ciasta wbić pojedynczo jajka i starannie wymieszać.
  • Ciastem napełnić rękaw papierniczy i wyciskać na blachę (wyłożoną pergaminem) nieduże krążki.
  • Piec 10-15 min w 210 stopniach .
  • Ostudzone ptysie przekrawamy w poprzek na pół.
  • Rozgniecione owoce łączymy z twarożkiem, słodzikiem i ubitą śmietaną. Kremem napełniamy spody ptysi, przykrywamy górną częścią i polewamy roztopioną czekoladą.

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

jadna pisze o tym “Ptysie z owocowym kremem dla diabetyków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *