kabaczek

wartość energetyczna 1 porcji ok.200 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.30 min.

  1. miąższ dyni 500 g.
  2. miąższ kabaczka 500 g.
  3. cebula szalotka 2 szt.
  4. czosnek 3-4 ząbki
  5. ocet balsamiczny 2 łyżki
  6. olej słonecznikowy 2 łyżki
  7. łyżeczka vegety
  8. brązowy cukier ½ łyżeczki
  9. sól, pieprz, listki  mięty i bazylii

  • Wymieszaj  ze sobą vegetę, zmiażdżony czosnek, pieprz i ocet balsamiczny.
  • Dynię i kabaczka pokrój w centymetrowe plastry, a cebulę w cienkie talarki.
  • W głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż szalotki. Cebulkę zdejmij z patelni.
  • Na ten sam tłuszcz wrzuć dynię z kabaczkiem i smaż, aż się podrumienią. Do półmiękkich warzyw dodaj szalotkę i przygotowany sos. Posól do smaku. Duś jeszcze przez 2-3 min.
  • Gotową potrawę podawaj posypaną świeżą bazylią i miętą( można też dodać natkę pietruszki)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *