dietetyczny deser jogurtowy

wartość energetyczna ok.195kcal.

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.25min.

  1. Jogurt naturalny 500ml.
  2. Żelatyna 1 łyżka
  3. śmietana 18% – 250ml.
  4. Truskawki 500g
  5. cukier 2łyżeczki
  6. listki melisy cytrynowej 2 łyżki (lub mięty)
  • Umyte truskawki kroimy w dowolne kawałki (parę zostaw do dekoracji) i obsyp cukrem.
  • Żelatynę rozpuszczamy w szklance wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Miksujemy ze sobą truskawki, jogurt,śmietanę i listki melisy.
  • Do masy truskawkowej wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy i deser przelewamy do pucharków.
  • Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Przybieramy truskawkami i świeżymi listkami ziół.

Porady: zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców sezonowych, np.:malin, jagód, morele,  lub owoce mrożone.

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

2 piszą o tym “Deser jogurtowy

  1. Ja nie dodałam żelatyny tylko masę truskawkowo-jogurtową w plastikowych kubeczkach zamroziłam i wyszły pyszne lody. Polecam

  2. jak ktos nie moze nic na mleku jeść to moze zrobić praktycznie to samo, tylko jogurt zastąpić sorbetem. ja ostatnio robie taką masę, sorbet z grycana kiwi, do tego swieze owoce (maliny i truskawki) galaretke na górę i do lodówki :) działa idealnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *