Naturalni pogromcy tłuszczu

  Lato to czas świeżych owoców sezonowych i warzyw. Zarówno jedne jak i drugie są naturalną skarbnicą witamin oraz minerałów. To także zdrowe, dietetyczne przekąski nie tylko dla osób dbających o linię, ale dla wszystkich pragnących się zdrowo odżywiać.

  Oto sezonowa lista owoców i warzyw, które powinniśmy włączyć do swojej diety:

  • maliny –   kryją w sobie pektyny, antocyjany, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Zawarte jest też w nich bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo, sporo fosforu i miedzi. Mają działanie przeczyszczające oraz są doskonałym środkiem do zwalczania gorączki.
  • morele –  jedząc je, dostarczasz organizmowi duże ilości beta-karotenu ( który chroni skórę przed promieniami UV), wit. C, żelaza i błonnika.
  • buraki – działają wzmacniająco. Korzenie zawierają mnóstwo żelaza, kwasu foliowego, potasu i wapnia. W okresie letnim kupujmy buraki z liśćmi, które zawierają więcej składników odżywczych niż korzeń.
  • szpinak – idealny nie tylko na ciepło, ale także jako dodatek do surówek. Jest mało kaloryczny. Zawiera wit. C, wapń, żelazo i fosfor oraz spore ilości błonnika.
  • pietruszka – zarówno korzeń jak i nać są dla nas cennym źródłem składników odżywczych. To skarbnica wit .C, wit. A, wapnia, potasu i fosforu. Pietruszka reguluje trawienie, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
  • groszek – świeży groszek to źródło witaminy A. Ma właściwości lekko przeczyszczające, zapobiega obrzękom,ułatwia trawienie, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we  krwi.
  • fasolka szparagowa – dzięki dużej zawartości białka, możemy nią zastąpić posiłek mięsny.  Ponadto zawiera mnóstwo beta-karotenu, wit. C, E i z grupy B, potasu, wapnia i magnezu. Dzięki dużej ilości błonnika syci na długi czas i usprawnia trawienie.
  • seler naciowy – To jedno z mniej kalorycznych warzyw ! Dzięki temu możemy go chrupać między posiłkami bez obaw. Ponadto zawiera mnóstwo wit. C, fosforu i potasu.
  • brukselka – te małe kapustki charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Spośród warzyw kapustnych zawierają najwięcej białka, ale mało kalorii. Sycą na długo.
  • pomidory – są źródłem beta-karotenu, potasu, sodu i wit. C. Zawierają likopen (więcej jest go w pomidorach gotowanych!), który jest silnym przeciwutleniaczem – zapobiega m.in. nowotworom i chorobom serca.
  • kalarepa – średnia główka kalarepki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C.  Ma korzystny wpływ na pracę wątroby, wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
  • nasiona słonecznika –  zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, wit. E, z grupy B oraz cynk. Poprawia wygląd cery oraz wspomaga odporność.
  • wiśnie i czereśnie –   składają się w 80% z wody! I jedne i drugie mają mają lekkie właściwości moczopędne. Zawierają duże ilości potasu, dzięki czemu zapobiegają obrzękom. Mają dobroczynny wpływ na stawy. Wiśnie zapobiegają nowotworom.
  • arbuz – ten owoc składa się głównie z wody, dzięki czemu zaspokaja pragnienie, a jego słodki smak z powodzeniem zmniejsza ochotę na słodycze.
  • porzeczki – najbardziej wartościowe są czarne. Zawierają wit. C oraz rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne.
  • jagodysą jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów! Sok z jagurt zapobiega biegunkom.
  • brokuły – bogate źródło kwasu foliowego. Zawierają także wit. C i błonnik.
  • kalafior –  ma podobne wartości jak brokuły. Wspomaga odporność.
  • aronia –  wysoka zawartości wit .C, wspomaga przemianę materii i pracę układu krwionośnego oraz serce.

 

jadna pisze o tym “Naturalni pogromcy tłuszczu

  1. Czy ma Pani w planie wydanie tego wszystkiego w książce? A może już można kupić jakieś Pani publikacje w tych tematach? Właśnie wszystko, co mnie interesuje, lubię mieć w książce, którą kupię legalnie i legalnie z niej korzystam, bo tu w internecie, to nigdy nie jestem tak na 100% pewna …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *