chłodnik

wartość kaloryczna 1porcji ok.210kcal
składniki dla 4os.  czas przygotowania ok.25min.

  1. świeży ogórek  1szt
  2. rzodkiewki 4szt
  3. jogurt naturalny 500g
  4. posiekany koperek 2 łyżki
  5. starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  6. oliwa z oliwek 2 łyżki
  7. sok z cytryny 1 łyżka
  8. posiekane orzechy włoskie 4 łyżki
  9. sól, pieprz

  • Ogórka obieramy, przekrajamy na pól i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Warzywa solimy i odstawiamy na 10min.
  • Jogurt mieszamy razem z koperkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz z oliwą.
  •  Ogórka i rzodkiewki odsączamy i dodajemy do masy jogurtowej wraz z 50ml wody. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  •  Chłodnik odstawiamy na 30min. do lodówki.
  •  Przed podaniem posypujemy chłodnik orzechami.

 

Podziel się:
  •  
  •