Świeże warzywa

Zalecenia dietetyczne gdy masz 40 lat

Wraz ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na kontakty intymne zwiększa się ryzyko pojawienia  żylaków i cukrzycy. Oglądacie z przerażeniem zmiany jakie następują w waszym ciele. Zapotrzebowanie organizmu na energię w twoim wieku zmniejsz się o ¼. Coraz częściej nogi nas nie słuchają, po ciężkim dniu pracy, stają się “ciężkie” i spuchnięte. Po 45 roku życia czekają Cię ogromne zmiany w twoim organizmie, ale można proces ten uczynić przyjemnym i mniej stresującym. Co jest dobre dla Ciebie?

Najważniejsze – więcej witaminy C. Podstawą diety powinny być teraz pokarmy, które są bogate w antyoksydanty i witaminy C, E i A, zapobiegają one poważnym chorobom i procesowi starzenia się, redukują niebezpieczne dla zdrowia wolne rodniki.

Drugie znaczenie – węglowodany. Twój organizm potrzebuje teraz wsparcia  żeby szybko przekształcać glukozę zawartą w pożywieniu na energię. Ogranicz spożycie łatwo przyswajalnych węglowodanów takich jak cukier, słodycze, napoje słodkie. Więcej spożywaj pieczywa wieloziarnistego i surowych warzyw i owoców. Tak będzie łatwiej kontrolować zwiększony apetyt.

Jak wzmocnić naczynia krwionośne:

Podstawową zasadą jest unikanie tłustych i mącznych potraw, prowadzi to do zatoru żył. Unikaj ostrych i słonych  potraw. Sól przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, objawem są opuchnięte stopy. Co jest dobre dla Ciebie? W Twojej diecie powinna być dużo owoców i warzyw bogatych w błonnik i witaminy. Pij sok z czarnej porzeczki, dzikiej róży i herbatę z aronii. Jedz paprykę, kapustę, pietruszkę, grejpfruty i kiwi.

Przykładowe menu:

  • Śniadanie – chleb żytni, ser i papryka.
  • Drugie śniadanie – sałatka z grejpfruta i awokado, jogurt naturalny.
  • Obiad – zupa z brokułami, klopsiki wołowe z makaronem razowym, brukselka.
  • Podwieczorek – sok z czarnej porzeczki, twarożek.
  • Kolacja – sałatka z soczewicy i czerwonej papryki.

Podwyższony poziom cukru we krwi:

Zasady diety: Jedz regularnie 5 razy dziennie, co trzy godziny. Unikaj słodyczy, cukru, alkoholu, białego pieczywa. Unikaj słodkich napojów. Co jest dobre dla Ciebie? Jedz chleb razowy. W Twoim menu powinien częściej występować brązowy ryż, razowy makaron. Soki rozcieńczaj wodą, jedz grejpfruty.

Przykładowe menu:

  • Śniadanie – jogurt i dwie kromki razowego chleba z pastą rybną.
  • Drugie śniadanie – sok pomidorowy, ser.
  • Obiad – zupa z brokuł z grzankami, klopsy z kaszą gryczaną i surówka z marchwi z nasionami słonecznika.
  • Podwieczorek – dwie kromki razowego chleba z chudą szynką, ogórek.
  • Kolacja – razowy makaron z warzywami (cukinia, papryka, cebula, pomidory).
Podziel się:
  •  
  •