skrzydełka pikantne

wartość energetyczna 1porcji ok.260kcal

składniki dla 6 os.     czas przygotowania ok.50min+czas marynowania 4 godz.

  1. skrzydełka z kurczaka 24 szt.
  2. pojemnik jogurtu naturalnego 150 g
  3. czosnek 4 ząbki
  4. papryczka chili 1szt (możemy użyć suszonej)
  5. sok z cytryny 2 łyżki
  6. olej 2 łyżki
  7. curry 1 łyżka
  8. przyprawa grillowa do drobiu 1 łyżka
  9. sól, pieprz

  • Jogurt połącz z olejem. Dodaj wyciśnięty czosnek,posiekaną świeżą papryczkę chili (lub pokrusz suszoną), curry i przyprawę grillową. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Skrzydełka umyj i poobcinaj końce. Wymieszaj skrzydełka z marynatą, przykryj i odstaw na ok.4 godziny do lodówki.
  • Prostokątną blaszkę do pieczenia ciasta wyłóż folią. Skrzydełka nadziewaj na patyczki do szaszłyków po 2-3 szt i układaj opierając patyczki o jeden brzeg blaszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25min do zrumienienia W połowie pieczenia obróć skrzydełka.
  • Podawać gorące i chrupiące z dowolną sałatką.

Porady: Tak  zamarynowane skrzydełka można piec na grillu.

             Końce skrzydełek można wykorzystać do ugotowania zupy.

Podziel się:
  •  
  •