Kasza perłowa z warzywami

wartość odżywcza 1 porcji ok.280kcal.

składniki dla 6os.     czas przygotowania ok.40min

  1. kasza perłowa 250g
  2. cebula 1szt (ok.80g)
  3. pietruszka korzeń 1szt (150g)
  4. marchew 1szt (150g)
  5. kapusta włoska ok.300g
  6. seler naciowy 2 łodygi
  7. posiekany koper 3 łyżki
  8. posiekana nać pietruszki 3 łyżki
  9. uprażone nasiona słonecznika 3 łyżki (obsmaż słonecznik na suchej patelni 3-5min.)
  10. olej sojowy lub arachidowy 3 łyżki
  11. sól, pieprz
  12. tłuszcz do formy

  • Kaszę ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy kasza się gotuje obraną cebulę, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej (grube oczka). Seler i kapustę drobno pokrój.
  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni (lub rondlu) i uduś na nim warzywa. Gdy będą miękkie, dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Przełóż kaszę z warzywami. Piecz w 200 stopniach, aż kasza się zrumieni.
  • Podawaj zapiekankę posypaną koperkiem i uprażonymi nasionami słonecznika.

 

Podziel się:
  •  
  •