dietyetyczne korzyści z jedzenia bakłażana

Bakłażan, czyli oberżyna należy do ro­dziny psiankowatych, nazywany jest także gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym czy bakmanem. Owoc bakłażana wygląda jak wydłużona lub kulista, do 30 cm, soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym. Pochodzi z upalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiany jest wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Owoce mogą ważyć nawet 500 g jeśli są hodowane w odpowiednich warunkach.

Jeśli chcesz schudnąć jest to owoc dla Ciebie !!!

 Zawiera zaledwie 22kcal w 100g,  stosunkowo dużo błonnika, potasu, witaminy B, manganu i miedzi. Bakłażan jest więc nie tylko doskonałym owocem wspomagającym odchudzanie, ale również ma znakomity wpływ na nasze serce i mózg . Antyoksydanty zawarte w bakłażanie skutecznie niwelują  szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu i wolnych rodników. Bakłażan pomaga w leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu, miażdżycy, raka, cukrzycy, w zaparciach.

Jak przygotować bakłażana:

 Bakłażana nigdy nie powinniśmy jeść na surowo.

Należy wybierać dojrzałe, czyli niezbyt twarde owoce. Skórka powinna być błyszcząca, napięta, niepomarszczona. Bakłażany w całości możemy przechowywać w lodówce do siedmiu dni.Bakłażana nie obieramy – tylko go myjemy. Kroimy w grube plastry, solimy z dwóch stron, aby puścił sok i odkładamy na sicie lub durszlaku. Można skropić sokiem z cytryny. Następnie spłukujemy szybko i suszymy papierowym ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Przed obróbką termiczną bakłażana należy ponownie posolić aby zmniejszyć chłonność miąższu.

  • Smażenie: Smażymy na oliwie 5-7 minut po każdej stronie, aż się wyzłoci i zmięknie. Nie używać zbyt wiele oliwy, bo bakłażan wchłonie każdą prawie ilość. Można smażyć w panierce, która uchroni bakłażan przed wchłonięciem zbyt dużej ilości tłuszczu,
  • Grillowanie: Posolone plastry bakłażana posmarować oliwą z obu stron, posypać przyprawami i grillować na średnim ogniu po 10 minut z każdej strony.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *