Szarlotka z mąki razowej

wartość energetyczna 1porcji ok.240kcal.

składniki na ciasto dla 10 os.     czas przygotowania ok.40 min + pieczenie 30 min

ciasto:

  1. maka pszenna razowa 350g
  2. masło 100g
  3. cukier 1 łyżeczka
  4. proszek do pieczenia ½ opakowania
  5. mleko 2% ½ szklanki
  6. szczypta soli

masa jabłkowa

  1. jabłka 1kg
  2. cukier 50g
  3. sok z cytryny
  4. otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  5. cynamon w proszku ½ łyżeczki
  6. płatki migdałowe 1 łyżka

cukier puder do posypania szarlotki

  • Dno tortownicy wkładamy pergaminem.
  • Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Do tak przygotowanej mieszanki wlewamy powoli roztopione masło i mleko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na 20-30minut do lodówki.
  • W tym czasie obrane jabłka trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodajemy do nich cytrynę, skórkę cytrynową, cukier, migdały i cynamon.
  • Oziębione ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą częścią wykładamy dno tortownicy (można je rozwałkować) i ścianki. Wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch w kilku miejscach nakłuwamy widelcem.
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 Celsjusza i pieczemy 25-30min – koniecznie sprawdzaj czy ciasto za bardzo się nie przypieka. Wówczas zmniejsz temperaturę.
  • Letnie ciasto posyp cukrem pudrem.
Podziel się:
  •  
  •