Lekko strawna potrawa z kalafiora zalecana przez dietetyka

wartość odżywcza 1 porcji ok 68kcal.

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.20min

  1. różyczki kalafiora 500g
  2. olej słonecznikowy 1łyżka
  3. czosnek 1 ząbek
  4. kurkuma 1 łyżeczka
  5. kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
  6. mielone nasiona kolendry 1 łyżeczka
  7. ziarna gorczycy 1łyżeczka
  8. cebulka dymka 12szt
  9. sól, pieprz

  • Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku i blanszujemy. Następnie wyciągamy z wody i układamy ogonkami do góry, aby pozbyć się resztek wody (będzie bardziej chrupiący).
  • W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy czosnek, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i gorczyce. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy z ognia.
  • Gdy nasiona gorczycy zaczną pękać dodajemy pokrojoną w plasterki dymkę i smażymy ok.2min, stale mieszając.
  • Dodajemy sól, pieprz i różyczki kalafiora. Wszystko mieszamy  na małym ogniu do momentu, aż kalafior się zagrzeje i obtoczy w przyprawach (ok 3-4min.).
  • Czosnek wyrzucamy, a kalafiora podajemy.

Porady: potrawa doskonała zarówno jako samodzielna sałatka, jak  i dodatek do dania głównego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *