Kiełki i ich wartości odżywcze i smakowe

Rzeżucha – zawierają  m.in. witaminy z grupy B, C, kwas foliowy, siarką, potas, żelazo i łatwo przyswajalny jod. Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i ułatwiają przemianę materii wspomagając dietę. Wzmacniają włosy, paznokcie, poprawiają cerę.

Pszenica – mają łagodny, lekko słodki smak. Są źródłem selenu i cynku, oraz żelaza, miedzi i witaminy B sześć. Polecane osobom zmęczonym i narażonym na stres.

Brokuł –  pikantne w smaku. Zawierają sulforafan, który jest ważny w profilaktyce nowotworowej.

Słonecznik – łagodne, orzechowe w smaku. Zawierają żelazo, fosfor, cynk, magnez i wapń. Zalecane dla wegetarian (narażonych na niedobór żelaza i cynku).

Fasola mung – są orzeźwiające i chrupiące. Stanowią bogate źródło łatwo przyswajalnego białka. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.

Soczewica – delikatne w smaku, najlepsze na surowo. Zawierają żelazo, magnez, witamina C i kwas foliowy. Poprawiają system odpornościowy, wzmacniają dziąsła i zęby.

Lucerna – lekko orzechowe w smaku. Bogate w witaminy A, E, C, B12. Zawierają lecytynę, która zapobiega tworzeniu zmian miażdżycowych w mózgu.

Soja – chrupiące i delikatne w smaku. Bogate w żelazo, witaminy C i B1. Regularnie spożywane uspokajają, dodają energii i poprawiają apetyt.

Rzodkiewka – mają ostry, lekko palący smak. Mogą zastępować szczypiorek lu dymkę. Zawierają dużo siarki, która poprawia wygląd skóry i paznokci. Wysoka zawartość witamina C  poprawia odporność  organizmu.

Podziel się:
  •  
  •