poradnia dietetyczna poleca pomidorową salse

wartość odżywcza 1 porcji ok.10kcal

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.10min.

  1. Dojrzałe pomidory 4szt.(ok.400g)
  2. średnia cebula (ok.50g) lub 6 dymek
  3. czosnek 1-2ząbki
  4. posiekana świeża kolendra lub pietruszka zielona 2łyżki (według upodobania)
  5. zielona lub czerwona papryczka chili 1/2szt
  6. starta skórka z jednej cytryny lub limetki
  7. sok z cytryny lub limetki 1-2 łyżki
  8. pieprz, sól

  • Pomidory zalewamy na 2min. wrzątkiem i za pomocą noża ściągamy skórkę. Następnie kroimy pomidory w równą kosteczkę i przekładamy do miski.
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z kolendrą lub pietruszką dodajemy do pomidorów. Ostrożnie mieszamy.
  • Chili czyścimy, drobniutko kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
  • Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny lub limetki i dobrze mieszamy. Posypujemy pieprzem i solą.

Danie kuchni meksykańskiej doskonałe jako dodatek do każdej potrawy z grilla i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *