letnia sałatka z czosnkiem

wartość odżywcza 1 porcji ok.82kcal.

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.15min

  1. ogórek sałatkowy 75g (1szt)
  2. cebulki dymki 6szt
  3. pomidory 200g (2szt)
  4. papryka żółta 200g (1szt)
  5. seler naciowy 2 łodygi
  6. rzodkiewki 6szt
  7. rukola lub sałata masłowa 75g
  8. świeża mięta do przybrania
  9. sok z cytryny 2 łyżki
  10. czosnek 1 ząbek
  11. nisko tłuszczowy jogurt naturalny 150g
  12. oliwa z oliwek 2łyżki
  13. sól, pieprz

  • Ogórka kroimy w paski (np. obierakiem do warzyw), dymki kroimy wzdłuż na cienkie pióra, pomidory kroimy na cząstki, oczyszczoną paprykę w paski, seler w talarki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki..
  • Taki przygotowane warzywa mieszamy z sałatą.
  • Następnie do małego słoiczka dodajemy wyciśniętą cytrynę, rozgnieciony czosnek, jogurt, oliwę, oraz do smaku sól i pieprz. Słoik zakręcamy i energicznie mieszamy wszystkie składniki.
  • Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy listkami mięty.

Smacznego.

Podziel się:
  •  
  •