Kurczak z ryzem, warzywami i szałwią

wartość odżywcza jednej porcji ok. 247kcal.

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.50min

  1. cebula 1szt (ok.150g)
  2. ząbek czosnku
  3. seler naciowy 2 gałązki
  4. marchew 250g.
  5. bulion drobiowy 300ml. (może być z kostki rosołowej)
  6. filet z kurczaka 350g.
  7. mieszanka naturalnego i dzikiego ryżu 225g. ( można ją przyrządzić samemu w proporcji 1:1)
  8. krojone pomidory w puszce 400g.
  9. tabasco 1kropla
  10. cukinia 2szt (300g)
  11. szynka gotowana 100g.
  12. sól, pieprz
  13. szałwia 2 świeże gałązki lub suszona do smaku

  • Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, pokrojony w plastry seler, pokrojoną w kostkę marchew i gałązki szałwi. Zalewamy bulionem i od momentu zagotowania gotujemy 5min na małym ogniu pod przykryciem.
  • Kurczaka kroimy w 2,5cm. kawałki i gotujemy z warzywami kolejne 5min.
  • Następnie dodajemy ryż i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i tabasco i gotujemy kolejne 25min.
  • Teraz dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i pokrojoną w kostkę szynkę. Gotujemy ok. 10min bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Pod koniec wyrzucamy gałązki szałwi.

Ta szybka jednogarnkowa i pożywna potrawa doskonale smakuje ze świeżą sałatą.

Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *