poradnia dietetyczna Vitalinia poleca Babka marmurkowa

wartość energetyczna 1 porcji ok. 192kcal.

składniki dla 12os.     czas przygotowania ok. 50min.

  1. mąka tortowa 250g.
  2. proszek do pieczenia 2 i1/2łyżeczki
  3. masło 150g.
  4. cukier puder 200g.
  5. jajka 4szt.
  6. mleko 1/2szkl.
  7. cukier waniliowy 1opakowanie
  8. olejek migdałowy do smaku
  9. kakao 5łyżeczek
  10. masło do wysmarowania formy
  11. bułka tarta do posypania formy
  12. cukier puder do dekoracji ciasta
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę( ja to robię mikserem).
  • Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy kolejno do masy. Stale ucieramy aby masa nam się nie zważyła. Następnie po trochu dodajemy przesianą mąkę, mleko, olejek migdałowy i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy na jednolitą masę.
  • Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając za pomocą łyżki ( nie mikserem!).
  • Połowę ciasta przelewamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką, aby ciasto nie przywarło. Do drugiej połowy dodajemy przesiane kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch białego ciasta. Można delikatnie przemieszać widelcem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni przez ok.45min.
  • Po wyjęciu z formy babkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *