wartość energetyczna 1 porcji ok. 443 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok. 45 min.
- bakłażan 2 szt.
- olej rzepakowy 4 łyżki
- cebula 1szt.(ok.50 g)
- czosnek 1 ząbek
- sok z cytryny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- jogurt naturalny 150 g.
- makaron wstążki 400 g.
- twardy ser ricotta 100 g. (lub mozzarella)
- szczypiorek ½ pęczka
- sól, pieprz
- Bakłażany myjemy i osuszamy. Jednego bakłażana smarujemy dokładnie olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na ok. 30 min. (skórka ma być czarna). Za pomocą łyżki wykrawamy upieczony miąższ.
- Czosnek i cebulę obieramy i miksujemy w blenderze na gładką masę razem z upieczonym bakłażanem, sokiem z cytryny i oliwką. Na koniec dodajemy jogurt i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy al dente.
- Surowego bakłażana kroimy w plasterki i smażymy na pozostałym oleju.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Makaron mieszamy z plastrami usmażonego bakłażana oraz startym serem. Na wierzchu polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
Podziel się: