Makaron z bakłażanem

wartość energetyczna 1 porcji ok. 443 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 45 min.

  1. bakłażan 2 szt.
  2. olej rzepakowy 4 łyżki
  3. cebula 1szt.(ok.50 g)
  4. czosnek 1 ząbek
  5. sok z cytryny 2 łyżki
  6. oliwa z oliwek 4 łyżki
  7. jogurt naturalny 150 g.
  8. makaron wstążki 400 g.
  9. twardy ser ricotta 100 g. (lub mozzarella)
  10. szczypiorek ½ pęczka
  11. sól, pieprz

  • Bakłażany myjemy i osuszamy. Jednego bakłażana smarujemy dokładnie olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na ok. 30 min. (skórka ma być czarna). Za pomocą łyżki wykrawamy  upieczony miąższ.
  • Czosnek i cebulę obieramy i miksujemy w blenderze na gładką masę razem z upieczonym bakłażanem, sokiem z cytryny i oliwką. Na koniec dodajemy jogurt  i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Makaron gotujemy al dente.
  • Surowego bakłażana kroimy w plasterki i smażymy na pozostałym oleju.
  • Szczypiorek drobno siekamy.
  • Makaron mieszamy z plastrami usmażonego bakłażana oraz startym serem. Na wierzchu polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *