Sałatka makaronowa z pomarańczami cykorią i szynką

wartość odżywcza 1 porcji ok. 323 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 30 min.

  1. makaron pennne (pióra, lub inny ulubiony kształt) 200 g.
  2. pomarańcze 2 szt.
  3. rodzynki 30 g.
  4. cykoria 200 g.
  5. kiełki sojowe 100 g.
  6. szynka gotowana 100 g.
  7. żółtko 1 szt.
  8. musztarda 1 łyżeczka
  9. oliwa z oliwek (najlepiej olej orzechowy) 50 ml.
  10. jogurt naturalny gęsty 150 g.
  11. pieprz, sól
  • Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Gdy namokną delikatnie odciskamy i osuszamy.
  • Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  • W tym czasie nad miską obieramy pomarańcze. Za pomocą noża wycinamy miąższ pozbawiając go błonek działowych. W misce zbieramy spływający sok. Pozostałe błony wyciskamy z resztek soku. Sok zostawiamy do sosu.
  • Cykorię po usunięciu głąba kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy, a szynkę kroimy w kostkę.
  •  Żółtko mieszamy z sokiem pomarańczowym i musztardą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej stale mieszając. Powstały majonez łączymy  jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Makaron łączymy z owocami i warzywami. Całość polewamy sosem i posypujemy rodzynkami.

Smacznego.

Podziel się:
  •  
  •