Sałatka makaronowa wiosenna

wartość odżywcza 1 porcji ok. 268 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 30 min.

  1.  makaron szpinakowy 200 g. ( jest to makaron zabarwiony szpinakiem, co nadaje mu oryginalny zielonkawy kolor)
  2. szparagi 250 g.
  3. rzodkiewki 1 pęczek
  4. szczypiorek 1 pęczek
  5. cebula (najlepiej dymka) 100 g.
  6. wędzona pierś z indyka 100 g.
  7. sok z cytryny 1  łyżka
  8. ocet winny 1 łyżka
  9. śmietana 12% 2 łyżki
  10.  pieprz, sól
  •  Kroimy szparagi w 2 cm. kawałki i gotujemy na półtwardo w 3 l. osolonej wody. Wyjmujemy je łyżką cedzakową (wody nie wylewamy) i hartujemy zimną wodą.
  • W pozostałej po szparagach wodzie gotujemy makaron (al. dente). Ugotowany makaron przelewamy na sicie zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w cienkie talarki, indyka w paseczki a szczypiorek siekamy.
  • W salaterce mieszamy ze sobą cytrynę, ocet, śmietanę. Doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Smacznego.

Podziel się:
  •  
  •