Ciasto marchewkowe

 

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 273 kcal.
składniki dla  10 os.     czas przygotowania ok. 50 min.

  1. jajka 4 szt.
  2. ksylitol 1 szkl. (jest to naturalny alkohol cukrowy pozyskiwany z brzozy. Wygląda i smakuje jak biały cukier, ale ma 14 razy mniejszy indeks glikemiczny i 2 razy mniej kalorii.)
  3. olej 1szkl.
  4. drobno starta marchewka 2 szkl.
  5. mąka tortowa 2 szkl.
  6. proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  7. soda 1 łyżeczka
  8. cynamon 1 łyżeczka
  • Jajka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę.
  • Cały czas ucierając dodawaj powoli olej, następnie przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem, sodą i cynamonem.
  • Odciśnij delikatnie marchew. Dodaj do ciasta i wymieszaj całość łyżką.
  • Dno tortownicy o średnicy 26cm, wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 min

Porady: ciasto można po upieczeniu posmarować lukrem lub obsypać cukrem pudrem. To jednak zwiększa jego kaloryczność.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *