wigilijny barszcz czerwony

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 107 kcal

składniki na 5 os.     czas przygotowania ok. 40 min.

  1. Buraki 500 g
  2. zakwas buraczany 1/4-1/2l (przepis na zakwas podaję poniżej, możemy użyć także gotowego zakwasu kupionego w sklepie)
  3. marchew 150 g
  4. seler 100 g
  5. pietruszka korzeń 100 g
  6. cebula 1 szt. (100 g)
  7. grzyby suszone 1 garść ( ok. 70 g) – dzień wcześniej grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc)
  8. liść laurowy 2 szt.
  9. ziele angielskie 5 ziarenek
  10. majeranek 2 łyżki
  11. czosnek 2 ząbki
  12. sól, pieprz, cukier
  13. cytryna lub kwasek cytrynowy

  •  Namoczone grzyby gotujemy do miękkości na małym ogniu.
  • Buraki w łupinkach pieczemy w piekarniku zawinięte w folię lub gotujemy do miękkości.
  • W tym czasie gotujemy wywar warzywny(z dwóch litrów wody) z listkiem laurowym, zielem, solą i pieprzem ( ok. 25 min).
  • Następnie wyciągamy ugotowane warzywa, dodajemy starte na tarce o dużych otworach miękkie buraki, majeranek, czosnek,wywar z grzybów ( ugotowane grzyby możemy wykorzystać do pierogów lub uszek) i całość zagotowujemy.
  • Barszcz doprawić kwasem buraczanym, solą, cukrem, pieprzem i w razie konieczności zakwasić cytryną (można go zagrzać ale należy uważać aby go nie zagotować bo straci kolor i smak).

Zakwas z buraków

  1.  woda 1-1,5 l
  2. buraki ćwikłowe 500 g
  3. cukier 5 g
  4. skórka razowego chleba 20 g
  5. czosnek 2-3 ząbki
  •  Obrane buraki kroimy w cząstki, wkładamy do glinianego garnka lub słoika i zalewamy ostudzoną przegotowaną wodą. Dodajemy cukier, czosnek i skórkę z chleba. Przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni do ukiszenia. Po zakwaszeniu przecedzić.

 

 

 

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *