Zupa z jabłek

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 140 kcal

składniki na 4 os.     czas przygotowania ok. 35min.

  1.  kwaśne jabłka (reneta, antonówka) 750 g.
  2. cukier puder 70 g.
  3. śmietana (12%) ½ szkl
  4. mąka ziemniaczana 1 łyżka
  5. goździki 7 szt
  6. cynamon

  •  Umyte jabłka podzielić na części, wyciąć ogryzek i wrzucić do 1,5 l. osłodzonej wrzącej wody. Dodać goździki i gotować do miękkości na małym ogniu.
  • Miękkie jabłka przetrzeć przez sitko. Zupę ponownie postawić n ogniu, zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej. W razie potrzeby dosłodzić.
  • Doprawić do smaku cynamonem, dodać śmietanę i wymieszać.

Można podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym, tostami lub grzankami z chałki (kaloryczność zupy ulega wówczas zmianie).

Podziel się:
  •  
  •