gołąbki jarskie z kapusty pekińskiej

Wartość energetyczna jednej porcji ok. 290 kcal.

składnik na 4os.     czas przygotowania ok. 60 min.

  1.  kapusta pekińska 8 dużych liści
  2. sos sojowy 7 łyżek
  3. cebula 1szt.(200 g.)
  4. marchew 200 g.
  5. pieczarki 200 g.
  6. kiełki sojowe 100 g.
  7. ugotowany ryż 100 g
  8. olej rzepakowy 4 łyżki
  9. ziarna słonecznika 4 łyżki
  10. żółtko jaja
  11. posiekana pietruszka 2 łyżki
  12. posiekany koperek 1 łyżka

  •  Zagotować ok. 2 litry wody z 2 łyżkami sosu sojowego, włożyć liście kapusty na kilka minut. Po wyjęciu opłukać zimną wodą i odkroić zgrubiałe nerwy.
  • Cebulę obrać  przekroić na pół  i pokroić (w pól talarki).
  • Marchew obrać i pokroić w cienkie paseczki.
  • Pieczarki pokroić w plasterki.
  • Kiełki sojowe opłukać na sicie i pozostawić do odcieknięcia.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę na złoto brązowo. Dodać marchew, 1 łyżkę sosu sojowego i jeszcze chwilkę podsmażamy.
  • Na końcu dodajemy pieczarki, kiełki i resztę sosu sojowego. Razem gotujemy ok 5 min.
  • Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy ryż i słonecznik.
  • Lekko ostudzone nadzienie rozkładamy na liście kapusty. Następnie liście rolujemy i spinamy wykałaczkami.
  • Gołąbki  podsmażamy lekko na patelni. Następnie przekładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 20min.
  • Powstały sos na koniec zagęszczamy żółtkiem (już nie gotujemy aby żółtko się nie ścięło) i dodajemy pietruszkę i koperek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *