zapiekanka po chłopska

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 260 kcal

składniki na 4 os.     czas przygotowania ok. 40 min.

  1.  bakłażan 1 szt.
  2. ugotowane ziemniaki 500 g.
  3. cebula 150 g.
  4. pieczarki 150 g.
  5. pomidor 2 szt. (300 g.)
  6. żółta papryka 200 g
  7. olej rzepakowy 2 łyżki
  8. jajka 4 szt.
  9. pieprz, sól
  10. pietruszka zielona
  11. zioła do smaku (majeranek, tymianek, bazylia)
  •  Bakłażana kroimy w kostkę, oprószamy solą  i pozostawiamy na sicie na ok..10min. Następnie należy go opłukać z soli i goryczki i osuszyć ręcznikiem.
  • Ziemniaki kroimy w plastry, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki, paprykę w paski, a pomidora w kawałki.
  •  Na żaroodpornej patelni rozgrzać olej i odsmażyć ziemniaki. Następnie dodać pozostałe warzywa, na koniec pieczarki. Całość dobrze doprawić i smażyć ok. 5min.
  • Włączyć grillowanie w piekarniku.
  • Na podsmażone warzywa wybijamy jajka. Solimy, pieprzymy. Potrawę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 5min.(białko jajka musi się ściąć).
  • Przed podaniem posypujemy pietruszką.

Porady: potrawa świetnie smakuje z surówką z sałaty zielonej.

 

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *