zapiekanka z ziemniaków i ryby

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 310 kcal.

składniki na 4 os.     czas przygotowania ok. 45 min.

  1.  ziemniaki 750 g.
  2. filety z dorsza 500 g.
  3. cebula 200 g.
  4. papryka czerwona 200 g
  5. posiekana pietruszka zielona 2 łyżki
  6. olej rzepakowy 1 łyżka
  7. świeży sok z cytryny 2 łyżki
  8. bulion warzywny 300 ml. ( może być z kostki)
  9. sól, pieprz

  •  Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180 stopni ( termoobieg: 160 stopni).
  • W tym czasie obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić  na oleju. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cebulą i przyprawić solą i pieprzem. Połową ziemniaków wyłożyć dno naczynia żaroodpornego (najpierw wysmarować je tłuszczem).
  • Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną  i układamy na ziemniakach. Posypujemy pietruszką.
  • Paprykę czyścimy, kroimy w paseczki i układamy na rybie.
  • Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki. Potrawę polewamy bulionem.
  • Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.  15 min.

Porady: dorsza możemy zastąpić inna rybą, np.: tilapią, tołpygą

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *