zupa kalafiorowa

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 75 kcal.

składniki na 4 os.     czas przygotowania 45 min.

  1.  kalafior 400 g.
  2. marchewka 150 g.
  3. seler 100 g.
  4. pietruszka 100 g.
  5. por 100 g.
  6. woda na wywar 1,5 l.
  7. mleko 1/3 szkl.
  8. śmietana 12% ½ szkl.
  9. mąka 2 łyżki
  10. pietruszka nać pokrojona 2 łyżki
  11. koperek 2 łyżki (posiekany)
  12. cukier do smaku
  13. sól, pieprz

  •  Włoszczyznę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą, posolić i ugotować wywar.
  • Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Dodać do wywaru i ugotować (nie rozgotować!).
  • Z mąki i mleka przygotować zawiesinę i dodać do zupy. Zagotować. Następnie dodać śmietanę, pietruszkę zieloną i koperek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobią cukru.

Porady: zupa doskonale smakuje z grzankami. Jej kaloryczność wówczas wzrasta do ok. 140 kcal.

Podziel się:
  •  
  •