kapuśniak

wartość energetyczna 1 porcji ok. 200kcal

składniki na 4 os.       czas przygotowania ok. 35-40min.

  1.  ziemniaki 500g.
  2. kwaszona kapusta 250g.
  3. cebula 1 szt (ok 150g)
  4. papryka czerwona 2szt. (ok.350-400g.)
  5. olej rzepakowy 2 łyżki
  6. bulion warzywny 500ml. (może być z kostki)
  7. pomidory z puszki 850ml.
  8. słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
  9. ząbek czosnku
  10. suszone jagody jałowca 10szt.
  11. sól, pieprz
  12. pietruszka zielona 1/3pęczka

  •  Kapustę kroimy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy.
  • Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki z cebulą wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę dusimy. Dodajemy bulion.
  • Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Pomidory wyciągamy z soku i kroimy, a następnie wraz z sokiem wlewamy do duszących się warzyw.
  • Dodajemy owoce jałowca, wyciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pieprz i sól. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok 10min.
  • Dodajemy obgotowaną kapustę kwaszoną. Gotujemy jeszcze ok 20min.
  • Na koniec w razie konieczności doprawiamy, a całość posypujemy pokrojoną pietruszką  zieloną.

Porada:   Potrawę możemy wzbogacić dodając podsmażoną szynkę wędzoną lub chudą kiełbasę. Wówczas niestety kaloryczność wzrasta.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *