Czas przygotowania ok. 20min. Pieczenie 50min.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.

  1. 6 jajek
  2. 18 łyżek cukru (3 łyżki na 1 jajko)
  3. 12 łyżek mąki tortowej (2 łyżki na 1 jajko)
  4. 1 łyżka soku z cytryny
  5. 1łyżeczka proszku do pieczenia
  6. cukier wanilinowy
  7. szczypta sody
  8. budyń czekoladowy bez cukru
  9. 2 łyżki kakao

  • Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy po łyżce cukier, cukier wanilinowy i nadal ubijamy. Do masy białkowej dodajemy pojedynczo żółtka. Otrzymujemy puszystą masę jajeczną.
  •  Mąkę, budyń, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez drobne sitko. Tak otrzymaną mieszankę dodajemy po łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką (nie miksujemy!).
  • Masę biszkoptową wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175. Pieczemy z termo obiegiem ok.50 min.
  •  Upieczony biszkopt wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  •   Biszkopt świetnie smakuje nie tylko z tradycyjnym kremem. Można przełożyć go ciepłym musem jabłkowym lub tężejącą galaretką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *