herbata

  Walcząc z otyłością szukamy sprzymierzeńca, który nam pomorze pozbyć się nadmiaru kilogramów. Dietetycy zalecają sięgnąć po herbatę. Bowiem właśnie herbata jest napojem, który dostarcza nam nie tylko bogatych walorów smakowych. Ma ona również zbawienny wpływ na nasze zdrowie.. Ale dobroczynne działanie herbaty zależy w dużej mierze od jej rodzaju i temperatury parzenia. Należy pamiętać, iż czarną herbatę parzymy w temperaturze 95 stopni, a białą i zieloną w 75-80 stopniach. Tak zaparzona herbata zawiera witaminy C, E, B, K, sole mineralne (fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk) oraz teinę (odpowiednik kofeiny, wykazuje właściwości pobudzające i wzmacnia koncentrację), taninę ( garbnik wiążący teinę, nadający właściwości uspokajające) i teaninę (aminokwas obniżający ciśnienie i stymulujący procesy mózgowe). Przełomowym odkryciem było udowodnienie w latach 90. XX wieku, iż herbata zawiera duże ilości polifenoli. Związki te mają silne zdolności antyoksydacyjne, czyli hamują wolne rodniki. W ten sposób chronią nas przed zbyt szybkim starzeniem, rakiem i chorobami naczyniowo-sercowymi.

  Aromat i barwa herbaty jest uzależniona od sposobu obróbki liści. Oto najpopularniejsze herbaty na naszym rynku i ich wpływ na nasz organizm:

  •   Herbata zielona – zawiera najwięcej silnych antyoksydantów. Pod względem siły niszczenia wolnych rodników ma moc 20 razy większą niż witamina C (jeden z najsilniejszych antyoksydantów). Zapobiega i hamuje rozwój wielu nowotworów, obniża poziom cholesterolu i chroni przed zawałem, hamuje próchnicę zębów, oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed stresem, ma właściwości przeciw wrzodowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  •   Herbata czarna – zawiera najwięcej teiny. Wspomaga nasz układ naczyniowo-sercowy i trawienny, przeciwdziała próchnicy zębów.
  •   Herbata czerwona – zwana jest mordercą tłuszczu gdyż zawarte w niej związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają pracę jelit. Właściwości te wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Ciekawostką jest fakt, iż atakuje ona jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, dzięki temu mogą ją pić osoby bez nadwagi. Wpływa również na naszą koncentrację, poprawia pamięć, nastrój, krążenie, hamuje miażdżycę, obniża poziom cholesterolu, zapobiega próchnicy, wspomaga pracę wątroby, ma właściwości moczopędne, obniża ciśnienie i wzmacnia organizm.
  •   Herbata biała – opóźnia efekty starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciw nowotworowo, hamuje próchnicę.
  •   Herbata Rooibos – nie zawiera kofeiny (polecana dla dzieci). Pomaga przy schorzeniach jelit, problemach żołądkowych i trawiennych, przy zaburzeniach snu, bólach głowy, alergii, uspokaja, hamuje próchnicę i opóźnia efekty starzenia skóry.

  Herbaty mają wspólną bardzo ważną cechę, a mianowicie nie zawierają kalorii. Czyli możemy je pić bezkarnie, pamiętając, iż umiar jest zawsze wskazany. Herbatę najlepiej pić godzinę po posiłku bez dodatku cukru i mleka. Natomiast cytrynę dodajemy już do zaparzonego naparu herbacianego ( w zakwaszonym środowisku aluminium zawarte w liściach przechodzi do wywaru, a nadmiar aluminium w tkance mózgowej szkodzi naszej pamięci).

  Pijmy, więc herbatę i cieszmy się jej dobroczynnym działaniem.

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *