makaron z indykiem

Wartość energetyczna jednej porcji ok. 290 kcal

Składniki na 4os.     czas przygotowania ok. 35min

  1.  mięso z piersi indyczej 500g
  2. makaron razowy spaghetti 250g
  3. por 2szt. (ok.400g.)
  4. czosnek 2 ząbki
  5. bulion drobiowy 250ml (może być z kostki)
  6. sos sojowy 3 łyżki
  7. olej do smażenia (rzepakowy) 2 łyżki
  8. pietruszka zielona posiekana ½ pęczka
  9. sól, pieprz, chili
  • Umyte i osuszone mięso kroimy w cienkie paseczki. Białe części porów przekrajamy wzdłuż, myjemy i kroimy w pół plasterki.
  • Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale nie płuczemy zimną wodą. Pozostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
  • W głębokiej patelni na oleju przesmażamy mięso na rumiano. Dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone pory. Smażymy ok. 3-5min. Wlewamy bulion i sos sojowy. Dusimy. Gdy mięso będzie miękkie potrawę doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dodajemy ugotowany makaron i całość podgrzewamy. Potrawę na talerzach posypujemy pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *