schab po azjatycku

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 200kcal

składniki na 4 porcje          przygotowanie 35 min.

  1. schab bez kości 400g
  2. pęczek szczypiorku
  3. cebula 2szt.
  4. jeden ząbek czosnku
  5. żółta papryka 1 szt.
  6. czerwona papryka 1szt.
  7. łyżeczka startego imbiru
  8. dwie łyżki oleju
  9. 100ml bulionu wołowego (może być z kostki)
  10. 2łyżki octu ryżowego (może być inny)
  11. 1łyżeczka brązowego cukru (lub białego)
  12. 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
  13. sos chili i sojowy (do smaku)
  •  Umyte i osuszone mięso pokroić w cienkie paski. Obraną cebulę pokroić w plastry, a czosnek posiekać. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kawałki. Szczypiorek posiekać.
  • Na patelni ( najlepiej w woku) rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj szczypiorek, cebulę, czosnek, paprykę, imbir. Smaż mieszając ok. 5 min. Wlej bulion, ocet, odrobinę sosu sojowego i dosyp cukier. Dusić ok. 5min.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i zagęść sos. Na koniec dopraw sosem chili i sosem sojowym.

Porady:

Doskonałym dodatkiem do potrawy będzie brązowy ryż.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *