owoce pełne witamin   Stwierdzenie, iż każda z nas potrzebuje indywidualnej „troski żywieniowej”, to nie banał, a stu procentowa prawda. Dzisiejsze czasy, to życie na wysokich obrotach często w stresie. Aby cieszyć się pełnią sił, zdrowiem, pięknym wyglądem i sprawnością fizyczną w każdym wieku, należy zadbać o to, aby nasze potrawy dostarczały nam niezbędnych składników mineralnych i witamin. Oto kilka rad czego szukać w pożywieniu aby zaspokoić najważniejsze potrzeby kobiecego ciała.

  • Cera, skóra – wit. C (ważna dla syntezy kolagenu odpowiadającego za elastyczność skóry), wit. E (spowalnia procesy starzenia skóry), wit. A (regeneruje naskórek, nadaje cerze ładny odcień i promienny wygląd, także spowalnia procesy starzenia), wit. H, PP i kwas pantotenowy (nadają skórze gładkości, dzięki nim jest miła w dotyku), wit. B-dwa i B-sześć (zapobiegają błyszczeniu skóry).
  • Włosy – wit. H (sprawia, że włosy mają piękny wygląd, fryzura nabiera objętości, zwalcza łupież), wit. B-dwa i B-sześć (chronią włosy przed nadmiernym wypadaniem), żelazo i cynk (wzmacniają włosy, przeciwdziałają łamliwości).
  • Paznokcie – wzmacniają je witaminy z grupy B oraz siarka, wapń, selen, krzem, cynk.
  • Zęby – ich podstawowy budulec to wapń, fosfor i fluor.
  • Przed i w czasie ciąży – wit. E (wzmaga płodność, ułatwia donoszenie ciąży), wit.C (zwiększa wytrzymałość błon płodowych), żelazo (zapobiega anemii, ważne dla komórki jajowej rozwijającego się zarodka i prawidłowego wzrastania płodu), kwas foliowy (zmniejsza ryzyko wad układu nerwowego płodu), jod i kwasy omega-3(zapewniają prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny płodu).
  • Wysiłek fizyczny – wit. C(ważna dla obciążonych wysiłkiem stawów gdyż bierze udział w syntezie kolagenu),wit. A, C, E(antyoksydanty, które chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób), sód i inne składnik mineralne tracone z potem.
  • Okres przekwitania – wapń (zapobiega osteoporozie), kwasy omega-3 (zapewniają prawidłową krzepliwość i ciśnienie krwi oraz regulują jej prawidłową gospodarkę lipidową).
  • Zaparcia – błonnik ( odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego).
  • Stres – magnez z wit. B-sześć (łagodzi napięcia), melisa

 

 

Podziel się:
  •  
  •