ziemniaki

Wartość energetyczna 1 porcji – 180 kcal.

składniki na 4 porcje,    przygotowanie – 30 min.

  1. duże ziemniaki 4 szt.
  2. mała cukinia
  3. mała cebula
  4. papryka 1 szt.
  5. pomidor 1 szt.
  6. zielone oliwki nadziewane papryką 1 łyżka
  7. olej 2 łyżki
  8. mozzarella  100 g
  9. masło 1 łyżka płaska
  10. posiekane zioła 2 łyżeczki (np.: bazylia, rozmaryn, tymianek)
  11. sól, pieprz

  • Cukinię (młodą ze skórą), pomidory, paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę.
  • Oliwki pokrój w plasterki.
  • Ziemniaki umyj szczoteczką i osusz.
  • Pokrojone warzywa podsmaż na oleju i przypraw solą i pieprzem. Przestudź.
  • Ziemniaki przekrój na połówki. Wydrąż środki, pozostawiając 1-1,5cm miąższu przy skórze. Tak przygotowane ziemniaki oprósz solą i posmaruj masłem.
  • Ser zetrzyj lub pokrój i wrzuć do warzyw z oliwkami.
  • Ziemniaki napełnij farszem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową.
  • Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
  • Przed podaniem posyp ziołami.
Podziel się:
  •  
  •