dietetyk opisuje co grozi stosując dietę dukana        Często sięgamy po gotowe diety, zapewniające szybką utratę wagi. Za szybki spadek masy ciała płacimy wysoką cenę – własne zdrowie. Zapominamy, że dieta powinna być dobrana indywidualnie dla naszego organizmu, jak dobrze skrojona sukienka do naszej figury. Diety źle dobrane nie dostarczają nam wszystkich składników odżywczych niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Obecnie bardzo modna dieta proteinowa Dukana, wprawdzie powoduje szybki spadek masy ciała bez uczucia głodu. Jest łatwa w stosowaniu ale występująca w niej wysoka podaż białka może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, obciążyć nerki, wątrobę, doprowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów. Nadmiar produktów zwierzęcych powoduje wzrost cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Obciąża to nasz układ krwionośny i serce. W efekcie może doprowadzić do chorób naczyniowo-sercowych. Niedobór węglowodanów daje uczucie zmęczenia i osłabienia. Brak błonnika powoduje problemy z wypróżnianiem oraz sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych w jelitach. Dietę Dukana nie powinniśmy stosować dłużej niż 3-4tyg, gdyż na dłuższą metę może powodować nerwowość, bezsenność i wzrost ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta powinna dostarczać nam energii, która gwarantuje zachowanie szczupłej sylwetki oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych zgodnie z naszym zapotrzebowaniem. A może zamiast inwestować w nowe „cud diety” zainwestujmy w siebie i poradźmy się dietetyka.

Podziel się:
  •  
  •