dietetyk opisuje problem otyłości         Przeszło połowa Polek ma ponad 80 cm w talii! W ciągu ostatnich 20 lat liczba przypadków występowania otyłości wśród dzieci i młodzieży wzrosła trzykrotnie, a wśród nastolatek w dużych miastach, dziesięciokrotnie. Czy to początek epidemii otyłości? W Polsce obserwujemy dziś dziesięciokrotnie większe tempo wzrostu otyłości niż w „najgrubszym państwie świata” – Stanach Zjednoczonych. Według dietetyków i badaczy z Instytutu Żywności i Żywienia wynika to przede wszystkim z niewiedzy i nieświadomości na temat tego, co mamy na talerzu. – Nie wiedzą ani dzieci, ani ich rodzice, jakie składniki występują w wielu popularnych produktach żywnościowych i jakie spustoszenie powodują w organizmie młodego człowieka. TNS OBOP przeprowadził badania na temat żywienia wśród polskich gimnazjalistów. Ponad połowa z nich przyznała, że jada w fast foodach. Przykładowa przekąska: kanapka plus frytki plus napój słodzony to 1200 kalorii. Ponad połowa polskich uczniów robi też zakupy w sklepiku szkolnym: na ogół kupuje batoniki, drożdżówki, słodzone napoje. Choć problemy żywieniowe – nadwaga, otyłość dotykają dziś w Polsce w największym procencie dzieci i młodzież (niemal 40 proc.), tyją też dorośli. Co ciekawe, Polacy są przekonani o tym, że odżywiają się prawidłowo, i nie czują się grubasami. Pomimo że połowa badanych według wskaźnika BMI ma nadwagę, 77 proc. ocenia swój stan zdrowia pozytywnie. Blisko dwie trzecie, czas wolny spędza głównie przed telewizorem, a słowo dieta większości kojarzy się negatywnie.

Podziel się:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *