dietetyk poleca soczysty arbuzSoczysty i orzeźwiający arbuz to owoc składający się w 92% z wody. Wspomaga diety odchudzające, doskonale gasi pragnienie i odmładza. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Właściwości zdrowotne, dietetyczne i pielęgnacyjne często są niedoceniane. Schłodzony wspaniale gasi pragnienie latem i doskonale zastępuje słodki deser. Słodki i orzeźwiający smak zawdzięcza zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego.

Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego jest używany jako naturalny środek przeciw zmarszczkowy i oczyszczający. Dobre efekty daje wcieranie soku z arbuza w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów na twarzy i szyi. Skutecznie leczy zajady i stany zapalne skóry. Witamina A zawarta w arbuzie – odmładza.

Arbuz to także bogate źródło likopenu i glutationu, cennych dla organizmu przeciwutleniaczy. Likopen obniża ryzyko powstawania wielu rodzajów nowotworów.

Zawarte są też witaminy oraz sole mineralne takie jak witamina A (beta-karoten-witamina „młodości”), witamina C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i w mniejszym stopniu witaminy B1, B2, B3 i B6. Natomiast jeżeli chodzi o sole mineralne to obecny jest wapń, magnez, fosfor, potas, sód i w mniejszym stopniu miedź, żelazo i cynk.

  • Wartość energetyczna w 100g – 15,00 kcal
  • Węglowodany w 100g – 3,5 g
  • Białko w 100g – 0,3 g
  • Tłuszcz w 100g – 0,15 g
  • Błonnik pokarmowy w 100g – 0,4 g

Jego niska wartość energetyczna (15 kcal w 100g) sprawia, że bez ograniczeń mogą go jeść osoby będące na diecie zaspakaja głód, ale nie syci na długo.

Z jedzeniem arbuza powinni się wstrzymać diabetycy! ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75 GI) szybko podnosi poziom glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *