Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?

Z pełnego ziarna jak najbardziej. Ale nie możemy tego powiedzieć o płatkach śniadaniowych mocno przetworzonych- dosładzanych, czekoladowych, lepkich od miodu, które wyglądają jak słodycze. Takie płatki mają bardzo dużo kalorii, czasem nawet więcej niż frytki, hamburger czy pizza. Nie dość, że są słodkie, to jeszcze często wzbogacane poprawiaczami smaku – solą i tłuszczem. Eksperci przebadali 275 rodzajów płatków i orzekli, że aż w trzech czwartych nie można określić jako zdrowych. Okazało się, że wiele z nich zawiera więcej tłuszczu niż kanapka z boczkiem czy baton. Przetworzone przemysłowo płatki produkowane są nie z pełnego ziarna, ale najczęściej z drobnych jego cząstek, tzw. grysu. Pełne ziarno jest bardzo ważne, ponieważ błonnik pokarmowy, który w głównej mierze jest składnikiem płatków, czyści organizm z toksyn, dostarcza mu cennych witamin i mikroelementów. Regulując także pracę jelit – zapobiega tyciu. Takie właściwości jednak ma tylko błonnik naturalny, w formie nieprzetworzonej. Właśnie z tych względów zamiast słodkich kuleczek w czekoladzie lepiej wybrać zwykłe płatki kukurydziane (wytwarzane z pełnego ziarna) albo pełnoziarniste musli.

 

Podziel się:
  •  
  •  

2 thoughts on “Płatki śniadaniowe

  1. Moje dzieci, tak jak i my z mężem zjadają pełnoziarniste płatki z otrębami i dodatkami Sonatina Obst. Płatków na rynku całe zatrzęsienie, ale wystarczy czytać skład i wtedy wybór jest znacznie prostszy 🙂 Tą markę szczerze polecam.

  2. o rany, a ja byłam przekonana, że moje dzieci jedzą zdrowe śniadanie. Co właściwie powinnam dawać do mleka?

Comments are closed.